Kedves Fesztiválos Barátunk.

Mint azt bizonyára tudod, lezárult a József Attila Vers-Dal Fesztivál nevezési szakasza.
Szokásunkhoz híven - inkább csak az érdekesség kedvéért - íme néhány statisztikai adat. A költők nevezésének időszakában 95 alkotó 688 verset küldött nekünk, melyből a zsűri áldozatos munkájának köszönhetően 64 költő 271 verse került fel a honlapra. Alapos megfontolás után mindebből 18 szerző 39 verse kiemelt versként jelent meg, melyből legalább egyet a versmegzenésítőknek választaniuk kellett az érvényes jelentkezéshez.

A versmegzenésítő zenészeknek a múlt évhez képest kicsit nehezebb dolguk volt. Ennek ellenére 12 jelentkező 61 énekelt verset küldött be nekünk. Nagy örömünkre a kiemelt versek valamelyikére 22 dal született, Petri György versére 2, Szilágyi Domokos versére 8, József Attila versére pedig 12 zene íródott. Természetesen a honlapra felkerült (de nem kiemelt) költemények közül is lehetett választani, ezekre 39 dal készült.

A saját dalosok sem tétlenkedtek. A jelentkezési határidőig 21 zenésztől 85 dal érkezett be és került fel a fesztivál honlapjára.

Először is szeretnénk köszönetet mondani minden alkotónak, hogy munkájukkal, műveikkel emelték a fesztivál színvonalát, és úgy egyáltalán, hogy létrehozták a fesztivált. Hiszen nélkülük - nélkületek - nem lenne ez a fesztivál, mi - a szervezők - hiába akarnánk. A fesztivált Ti csináljátok nekünk.

Beléptünk tehát a József Attila Vers-Dal Fesztivál második szakaszába, mely lényegében a kétnapos találkozó előkészítése és lebonyolítása.
Kedves Barátunk, szeretnénk, ha ebben a munkában Te is részt vennél. No, nem kérünk Tőled nagy dolgokat, és csupán kettőt. Az egyik, hogy gyere el és tölts velünk a találkozón minél több időt. Ismerkedjünk, beszélgessünk, hiszen közös az érdeklődésünk, közös bennünk az irodalom és a zene iránti szeretet.
A másik, hogy lehetőségeid szerint népszerűsítsd, híreszteld a találkozót, hogy minél többen jöjjenek nézőként, hogy ne csak magunknak, hanem sok-sok embernek csináljuk a fesztivált. Hogy híre menjen, hogy milyen nagyszerű dolog is ez, milyen nagyszerű dologgal töltöd Te is a szabadidőd.

És most néhány szó a Fesztiválról, azaz az élő találkozóról.

Mint arról már hírt adtunk, a József Attila Vers-Dal Fesztivál élő találkozójára 2018. április 7-8.-án kerül sor.
Helyszíne a Dési Huber István Művelődési Ház (Budapest, IX. kerület, Toronyház utca 17/b).

Felhívjuk a figyelmed arra, hogy pénteken, a fesztivál előestéjén, 18 órától,
"Horgodra tűztél, Uram" címmel Petri György emlékest lesz. Helyszíne megegyezik a Fesztivál helyszínével. A belépés - a Fesztivál minden programjához hasonlóan - ingyenes. A rendezvény a fesztiválhoz kapcsolódik, és a IX. kerület Költészet Hete rendezvénysorozatán belül kerül megrendezésre. Szeretettel várunk.
Petri György megzenésített verseit előadja: Krulik Zoltán (ének, gitár)
Közreműködik: Bede Sári (ének, harmonika)

Szombaton és vasárnap pedig reggel 9 órától várjuk az érkezőket, a fellépőket.
Maga a rendezvény mindkét napon 9:30-kor kezdődik és tervek szerint 21 óráig tart.

A program összeállítása nagy erőkkel zajlik. Tudjuk, hogy április 8-án választás van, ezért úgy próbálunk mindent koordinálni, hogy a résztvevőknek legyen lehetőségük elmenni a választásra és leadni voksukat.
Az biztos, hogy hagyományainknak (már ezt is mondhatjuk) megfelelően szombaton este a kiemelt költők műveiből gálaestet rendezünk, melyre a bemutatkozó koncerteket követően kerül sor. Vasárnap este - szintén a koncertek után - a Fesztivál záró ünnepsége lesz, néhány alkotót megjutalmazunk, erre is várunk minden érdeklődőt.
A Hetedik online folyóirat ebben az évben is együttműködő partnerünk. Szervezésüknek köszönhetően a fesztiválon belül napközben ők is megemlékeznek a kiemelt költőkről, felolvasásokat tartanak, költőket mutatnak be, játékokat, különféle interakciókat szerveznek, különféle programokkal színesítik a találkozót.

Nagy örömünkre a kerület Önkormányzatának Kulturális bizottsága tamogatta a Fesztivált. Ennek köszönhetően 4 darab 25.000.-Ft-os ajándékkal jutalmazhatjuk a fesztivál legjobbnak tartott versét, illetve költőjét, a legjobbnak tartott versmegzenésítőt, a legjobbnak tartott kiemelt költő versének megzenésítőjét, és a legjobbnak tartott saját dalost.
Mindezek mellett, a Fesztivál és A Hetedik szervezőinek szándékában áll további ajándékokkal is kedveskedni. Bár mi is gondoskodunk néhány jutalom tárgyról, Tőled is szívesen fogadunk kisebb felajánlásokat, könyvet, verses kötetet, CD-t és más hasonlókat, melyet a fesztivál záró ünnepségén adnánk át. Ha segítenél nekünk ebben, akkor felajánlásod az élő találkozóra hozd el és ott add át valamelyik szervezőnek (Pécsi Marcellnek vagy Sólyom Tamásnak).

Kedves Barátunk. A későbbiekben a részletes programról is tájékoztatunk majd. A személyes találkozásig minden jót, akinek szükséges, jó felkészülést, és kellemes tavaszi zsongást kívánunk.

Üdvözlettel: a Szervezők.

 

 

 

03. 13.
Ma is sok jelentkező anyagát kellett feldolgoznunk.
Kilián Imre és az Ősforrás Dalkör Kiss Judit Ágnes, Haász Irén, Márffy-Horváth Henrietta, és József Attila verseire, Németh Viktor pedig Szilágyi Domokos versére írt zenét.
Régi ismerősként üdvözölhetjük Tóth Sándor Pétert, aki Kovács Árpád, Dombi Tinódy László, Miklya Zsolt, és Szilágyi Domokos verseit énekelte meg.
A Jelkő zenekar négy József Attila vers megzenésített változatával jelentkezett a fesztiválra.
Az Ostinato zenekar két Bátai Tibor és két Szilágyi Domokos verssel örvendeztetett meg bennünket.
A SzeRBuSz zenekar Szilágyi Domokos, Dombi Tinódy László, Ferenczfi János, Csikai Gábor, és Lengyel János egy-egy versét zenésítette meg.
A 701-es csoport három újabb saját szövegű dalt küldött nekünk, az Álmodók pedig Szilágyi Domokos, Mihály Csilla, és Haász Irén egy-egy versére írt zenét.
A Szhilánk együttes három újabb dallal bővítette repertoárját.
Buda László, és Ágoston Lóránt, és Jenei Szilveszter három-három, a DereDura együttes, és Illés Gergely négy, a Pí Therapy pedig öt saját szövegű dallal jelentkezett.
Köszönjük minden alkotónak.

03. 08.
Ma zenék sora került fel honlapunkra. A VÉ-TÓ Duó József Attila, Ferenczfi János, Szilágyi Domokos, és Nagy Imre verseit zenésítette meg.
Rauscher Géza egy saját dalt és egy Petri György megzenésítést küldött nekünk.
A Mi az ábra? három saját dallal jelentkezett a fesztiválra.
Németh Viktor egy Simon Adri, és egy József Attila verssel bővítette portfólióját (a szerző szavaival élve).
Buda László három saját dallal örvendeztetett meg bennünket. A dalok elektromos hangszerekkel és hangszerelt változatban szólalnak meg, de levélben felhívtuk a figyelmét, hogy az alkotók dalai a fesztiválon csak a kiírásnak megfelelő (azaz akusztikus) hangszereléssel szólalhatnak meg. Reméljük, hogy ennek szellemében személyesen is előadja majd dalait a fesztiválon.
Az Ördögszekér akusztik négy saját dalát küldte be jelentkezésként, Lukács István pedig egy újabb megzenésítéssel egy József Attila verssel gazdagította a honlapot.
Köszönjük minden alkotónak.

03. 05.
Ma is gazdagabbak lettünk. Bardócz L. Csaba saját szerzeményeit tette közkinccsé, Rauscher Géza pedig saját dalainak bemutatása mellett József Attila: Tiszta szívvel, és Születésnapomra című versét zenésítette meg és fűzte egy dallá. A Csillag kórus és zenekara is jelentkezett. Megérkezett! címet viselő összeállításuk a betlehemi történetet összesen tíz dalban meséli el, ezek közül ötöt küldtek be, melyek már fel is kerültek a honlapra is.

02. 28.
Szabó-Nagy Attila duplázott. Versmegzenésítőként is jelentkezett, Kovács Árpád, Szilágyi Domokos, és Petri György egy-egy versét zenésítette meg. Örülünk.

02. 27.
A mai reggelen Szabó-Nagy Attila és Bagossy Juli saját szövegű dalai kerültek fel honlapunkra.
A reggel híre az is, hogy a Viháncos duó, mely saját dalokkal nevezett már a fesztiválra, Lengyel János, Székely-Máté László, és Petz György egy-egy versének megzenésítésével ebben a kategóriában is képviselteti magát.
Köszönjük az alkotóknak.

02. 23.
Nagy örömünkre Takács Gábor ismét jelentkezett a fesztiválra. Már jól ismert stílusában saját szövegű dalait küldte be. Köszönjük GáBorozó.

02. 21.
Újabb saját dalos produkció jelentkezett. A honlapon már meghallgathatók a Szhilánk együttes három dala. Lukács István újabb versmegzenésítése is felkerült, Dezső Márton: Szárazpróba című versére írt zenét. Köszönjük.

02. 12.
Ma ismét két saját dalos produkció került fel a honlapra. Hallgassátok a 701-es csoport és a Marzipan B dalait.

02.08.
Csaknem egy hónapja jelentkeztünk utoljára. Ezután a hosszúnak tűnő hallgatás után most kezdenek beérkezni a zenészek jelentkezései. Úgy tűnik, ennyi időre volt szükség, hogy elkészüljenek a versmegzenésítések. A Kilián Imre és az Ősforrás Dalkör három dallal, Szöllősi Bernadett: Holnap, ha, Székely-Máté László: Indián éj és Dombi Tinódy László: Annyit érsz című versének megzenésítésével jelentkezett. Lukács István ismét szorgoskodott, Dezső Márton: Innen című versére írt zenét és két saját dalt is küldött, Peronon, és Ennyi volt! címmel. Köszönjük és várjuk a folytatást. Hajrá zenészek, gazdagítsátok a Fesztivált!

01.09.
A mai nappal Németh Viktor versmegzenésítőként jelentkezett a fesztiválra, a Viháncos duó pedig - akik korábban már érvényesen jelentkeztek - két újabb saját szövegű dalt küldtek nekünk. Köszönjük a jelentkezést és az újabb zenéket.

01.06.
A zsűritől még mindig érkeznek költők versei. Ma kerültek fel a honlapra Bakos B. Gellért és Szabó Fanni művei, utóbbinak versei közül egy, a Bábel című, kiemelt vers lett. Gratulálunk mindkét versírónak.
Érkezett és nyilvánosságra is került egy saját dalos produkció. A Viháncos duó versszerű dalai a "Saját dalosok" menüpont alatt hallgathatók meg. Örülünk jelentkezésüknek. Figyelem, indítás után eltelik néhány másodperc, mire a dalok megszólalnak. Türelem!

Délután további versek érkeztek. Stonawski József (egy kiemelt vers, címe: A kívülálló), Németh Zoltán, Fehér Kornél, Molnár Jolán (kiemelt verseinek címe: viola violin violence,  innen és túl), Ilies Renáta (kiemelt verseinek címe: Fekete, fehér, illetve Búzasárga, homlokfehér), Kiss Judit Ágnes (kiemelt versének címe: Vízjeles) lettek a költők sereghajtói, - természetesen nem művészileg, hanem az ő alkotásaik érkeztek be utoljára. Minden felkerült a honlapra és ezzel úgy tűnik, hogy a zsűritől minden vers beérkezett és nyilvánosságra került.
Lukács István saját szövegével saját dalosként is jelentkezett.  Köszönjük mindenkinek, és várjuk a zenészek jelentkezését.

2018. 01. 02.
Újabb alkotások kerültek fel honlapunkra. A verseket Sebestyén Róbert, Cseri Zsolt, Kovács Daniela, Nezvál Eszter, Török Nándor, Zengő Zoltán, Zsille Gábor, Miklya Zsolt (köztük 5 kiemelt vers), Kosztolányi Mária (köztük 2 kiemelt vers), és Herczog Gyuláné, alias „PILLA” írták. Köszönjük a beküldőknek.

12. 31.

Karácsonyi és szilveszteri csomagunk gazdag vers-kínálatban bővelkedik. A csomagban Kovács Árpád (5), Bátai Tibor (2), Dezső Márton (2), Szigeti Lajos, Papp Róbert (4), Dufek Mária, Lakatos Zsolt, Nagy Imre, Simon Adri (6), Petz György, Nagy Irén, Füle Sándor, Ernst Ferenc, és Lengyel János (1) versei olvashatók. Számtalan kiemelt verssel is gazdagabbak lettünk, hogy melyik költő nevéhez hány ilyen vers fűződik, azt (az egyszerűség kedvéért) a neve utáni zárójelben látható számmal jelöltük.
Ma éjfélkor a költők nevezési határideje lejár. Valószínű, hogy a zsűrinél vannak még elolvasásra váró művek és könnyen lehet, hogy éjfélig is érkeznek még jelentkezések. Ezeknek feldolgozása január elejére csúszik át. Köszönjük a beérkezett versek alkotóinak a verseket, és a zsűri eddigi munkáját. Minden kedves Fesztiválos barátunknak és érdeklődőnek boldog új esztendőt kívánunk. 2018 elején hajrá zenészek!

12. 22.
Újabb versek jelentek meg a honlapon, a verseket Nagy Gábor Miklós és Bakos Erika írták.
Nagy örömünkre újabb kiemelt versekkel is gazdagodtunk, Haász Irén: Virrad, Székely-Máté László: Ingyenebéd, és Mihály Csilla: Mindjárt érkezel című alkotásaival. Gratulálunk!

12. 19.
Előadóként jelentkezett Éles Gina, aki saját verseire írt dalaival került fel a honlapra.
Újabb kiemelt versünk született, a Nyolcas József által beküldött márciusi ragtime című vers. Gratulálunk! Nyolcas Józsefen kívül Horváthné Gábor Erzsébet, Markovics Anita, Hajdu Sára, Gősi Vali, Kerekes Tímea, és Mihály Csilla versei is olvasásra várnak. Köszönjük az alkotóknak.

12. 14.
Lukács István Ferenczfi János: Csak pillanat című kiemelt versének megzenésített változatát küldte nekünk. A honlapon már meg is hallgatható.

12. 01.
A december hónap Lukács István versmegzenésítésével indul. Petri György: Születésnap előtt című versére írt dallamot. Hallgassátok!

11. 28.
Most kerültek fel a honlapra Péter Béla, Márffy-Horváth Henrietta, és Nagygyörgy Erzsébet versei. Köszönjük az alkotóknak.

11. 21.
Újabb versekkel lettünk gazdagabbak. Jovánczay Edit, M. Karácsonyi Bea, Szegő Judit, Székely-Máté László, Nagy Antal Róbert, és Branyiczky Rita versei máris felkerültek a honlapra.
Lukács István nagyon szorgos, hiszen újabb dalt küldött nekünk. Csikai Gábor: Az én istenem című versére írt zenét. Köszönjük.

11. 19.
"Befutott" az első versmegzenésítő is. Lukács István József Attila: Ülni, állni, ölni, halni, Sárhelyi Erika: Zetelaka, és Vaskó Ági: Évszakok /ősz/ című verseit zenésítette meg. A dalokat az ELŐADÓK/VERSMEGZENÉSÍTŐK menüpontra kattintva lehet meghallgatni.

11. 13.
Megérkeztek az első költő-fecskék. Csikai Gábor, Fábián József, Sárhelyi Erika, Vaskó Ági és Zajácz Edina beküldött versei már fel is kerültek a honlapra, a KÖLTŐK menüpont alá.

11. 06.
Már meg is érkezett az első jelentkező. Serfőző Krisztián három saját szövegű dalt küldött, melyek az ELŐADÓK/SAJÁT DALOSOK menüpont alatt már meg is hallgathatók.

11. 01
Elindult a József Attila Vers-Dal Fesztivál. Felhívásunk a felső menüben, a FELHÍVÁS menüpontban olvasható.