Kedves Fesztiválos Barátaink!

Talán nincs is ma olyan ember, aki ne követné napról-napra a koronavírus járvány eseményeit. Így vagyunk ezzel mi is, de bennünket, szervezőket, nem csak az embertársainkért való aggódás terhe nyomaszt, hanem a József Attila Vers-Dal Fesztivál sorsa is. Hosszas megfontolás és egyeztetés után arra a döntésre jutottunk, hogy a rendkívüli egészségügyi vészhelyzet miatt a Fesztivál élő találkozóját nem tartjuk meg az eredetileg tervezett időpontban.
Ez nem jelenti azt, hogy töröljük az eseményt, csak későbbi (egyelőre még nem ismert) időpontra csúsztatjuk.

Mint azt már hírül adtuk, a költök jelentkezési határideje 2020. február 2-án lejárt. A határidő leteltéig felhívásunkra 212 költő jelentkezett, a zsűri válogatása nyomán 31 szerzőtől 86 vers került fel honlapunkra. Ezután jött el a zenészek ideje, hogy versmegzenésítéseiket, saját szövegű dalaikat beküldjék és ezzel ők is a fesztivál résztvevői legyenek. A 2020. április 5-i határidőt megelőzően azonban kitört a járvány, melybe pillanatnyilag még befelé megyünk, és ami miatt egyre újabb és újabb óvintézkedésekre van szükség. Az egyik, hogy ne legyenek csoportos rendezvények, emiatt aztán mi sem rendezhetünk találkozót.

Az otthon maradás mindenkinek érdeke. Ez most a befelé fordulás ideje. De hogy ez az idő se teljen haszontalanul, mindenkit arra biztatunk, alkosson!

Zenészek! Írjatok új saját dalokat, zenésítsetek meg minél több verset honlapunk költői, meghívott szerzői és évfordulós alkotói műveiből!

A kialakult helyzet miatt természetesen a zenészek jelentkezési határidejét kitoljuk. Hogy meddig, azt ma még nem tudjuk. A szólisták egyszerű helyzetben vannak, mert úgy készíthetnek demókat, hogy ki sem teszik a lábukat otthonról. Ám a zenekaroknak, együtteseknek a próbákhoz, a felvétel elkészítéshez találkozniuk kell, ezt pedig most nem javasoljuk. Ezért nem határozzuk meg a jelentkezés végső dátumát.

Törjük a fejünket, hogy miképpen tudnánk az élő találkozóig életben tartani a fesztivált. Mit tudnánk kitalálni valamit annak érdekében, hogy ebben a nehéz időszakban is működjünk, dolgozzunk, hasznosan, kultúrát közvetítve mindenkinek. Végül azt találtuk ki, hogy közzéteszünk egy felhívást.

FELHÍVÁS

Kedves Zenészek. Kérjük, hogy küldjetek nekünk videókat. Üljetek le egy vízszintesen elhelyezett okostelefon vagy más, hasonló eszköz elé, konferáljátok fel magatokat és zenéljetek. Természetesen a fesztiválhoz köthetően, tehát versmegzenésítést vagy saját dalt adjatok elő. A felvételt tegyétek fel a saját Google Drive-otokra és osszátok meg velünk úgy, hogy szerkeszthető legyen. A beküldött felvételeket letöltjük és feltesszük a fesztivál YouTube csatornájára, valamint a Facebook-ra, ahol az odalátogatók szavazni tudnak majd az egyes dalokra, eldönthetik, hogy melyik, mennyire tetszik nekik. Aztán egyszer csak majd győztest is hirdetünk.

Mindenkinek jó egészséget, örömteli alkotást kívánunk. Vigyázzatok Magatokra.

Üdvözlettel: Sólyom Tamás és Pécsi Marcell, szervezők

 

FELHÍVÁS

Várjuk akusztikus dalszerző-előadók, szólisták és együttesek jelentkezését

A dalok beküldési határideje: 2020. április 5.

Küldjetek legalább 3, de maximum 10 saját szövegű és zenéjű, magyar nyelvű dalt, hogy ezeket saját magatok adjátok elő a József Attila Vers–Dal Fesztivál élő szakaszában. A dalokat egy új vagy már meglévő Soundcloud-fiókból a dal linkjének elküldésével lehet és kell nevezni! A jelentkezés csak akkor lesz érvényes, ha egy érvényes, általatok használt email címről külditek és a levélhez egy magatokról készült fotót és egy pár soros bemutatkozó leírást is mellékeltek.
A dalokat nem kötelező egyszerre beküldeni, a teljes beküldési időszakban folyamatos és rendszeres is lehet (tehát érkezhet egyszerre 1-2 dal például, majd mondjuk 2-3 nap/hét múlva újabb dalok is)!
A fesztiválon fellépő zenészek és formációk produkcióit a zenei zsűri élőben értékeli.

Az elkészült műveket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre várjuk.

 

Várjuk akusztikus versmegzenésítő szólisták és együttesek jelentkezését

A dalok beküldési határideje: 2020. április 5.

Olyan jelentkezőket várunk, akik vállalkoznak a honlapon megjelenő költők, az évfordulós költők, valamint a meghívott költők verseinek megzenésítésére, és az elkészült dalok előadására a József Attila Vers–Dal Fesztivál élő szakaszában. A dalokat egy új vagy már meglévő Soundcloud-fiókból a dal linkjének elküldésével lehet és kell nevezni! A jelentkezés csak akkor lesz érvényes, ha legalább 3, de maximum 10 megzenésítést küldtök be egy érvényes, általatok használt email címről és a levélhez egy magatokról készült fotót és egy pár soros bemutatkozó leírást is mellékeltek.
A dalokat nem kötelező egyszerre beküldeni, a teljes beküldési időszakban folyamatos és rendszeres is lehet (tehát érkezhet egyszerre 1-2 dal például, majd mondjuk 2-3 nap/hét múlva újabb dalok is)!
Az érvényes nevezéshez szükséges, hogy a minimum beküldött 3 dal közül legalább egy az évfordulós költők - a 100 éve született Somlyó György, a 110 éve született Faludy György és a 120 éve született Szabó Lőrinc - valamely versének megzenésítése legyen; legalább egy a fesztiválra nevező költők verseiből kerüljön ki; valamint legalább egy verset a meghívott költők alkotásai közül is választani kell! Minden további megzenésítéshez a honlapon megjelent bármely vers választható.
Természetesen várjuk a fesztivál névadója, József Attila verseinek megzenésített változatait is, de a jelentkezés szempontjából ezek nem számítanak bele a nevezéshez szükséges legalább három versmegzenésítésbe!
Az évfordulós költők verseire készült dalokból - a zenei zsűri előzetes döntésére támaszkodva - a fesztivál szervezői gálaműsort állítanak össze. A gála április 25-én este kerül megrendezésre.
A fesztiválon fellépő zenészek és formációk produkcióit a zenei zsűri élőben értékeli.

Az elkészült műveket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre várjuk.

 

FONTOS:

A dalok lehetőleg abban a formában és úgy szólaljanak meg, ahogyan a Fesztivál élő szakaszában is előadnátok. A felvétel minősége nem befolyásolja ugyan a bírálók döntését, de azért törekedjetek a lehető legjobb minőségre.

Felhívjuk a zenei előadók figyelmét, hogy a József Attila Vers–Dal Fesztiválra elsősorban és döntően akusztikus hangszereken játszók jelentkezését várjuk. Ez nem jelenti azt, hogy a zenekarban például egy billentyűs hangszer vagy basszusgitár nem szerepelhet, de összhatását tekintve az akusztikus, dobfelszerelés nélküli hangszereléssel megszólaló zenére koncentrálunk.

 

EGYÉB INFORMÁCIÓK

  • Néhány szó a Meghívott költők menüpontról. Ide azon költők művei kerülnek fel, akik az elmúlt években a Fesztivál díjazottjai voltak. Célunk az, hogy ne mindig ugyan azok vigyék el a díjakat, hanem teret adjanak újabb és újabb költőknek a sikeres megmérettetésre. Az ez alatt a menüpont alatt szereplők nem vesznek részt a "versenyben", de a versmegzenésítőknek lehetőségük nyílik verseik megzenésítésére. Terveink szerint a következő évben az ezévi győztes automatikusan bekerül a Meghívott költők kategóriába.

  • Együttműködő partnerünk az "A Hetedik" online irodalmi folyóirat és alkotóközösség (www.ahetedik.hu).

  • A József Attila Vers-Dal Fesztivál élő találkozója 2020. április 24-én, 25-én, és 26-án kerül megrendezésre.