Kedves Fesztiválosok, kedves Érdeklődők.

Lezárult a József Attila Vers-Dal Fesztivál. Íme néhány statisztikai adat, - inkább csak érdekességképpen.

A 2016 októberében megnyitott honlapon 60 költő összesen 226 verse jelent meg. A megadott határidőig ezekre, valamint az idei kiemelt költők - József Attila, Arany János, és Szabó Magda - verseire 17 versmegzenésítő 87 megzenésítést küldött be. A fesztiválra a saját szövegeiket előadó, általunk dalosoknak nevezett akusztikus megszólalású zenészek, zenekarok is rámozdultak, 24 dalos 94 dallal jelentkezett.

Az április elején, a Dési Huber István Művelődési Házban lezajlott kétnapos élő találkozón 29 zenei fellépő mutatkozott be. Az elhangzó produkciókat a háromtagú zenei zsűri - Heinczinger Mika (Misztrál), Krulik Zoltán (Makám), és Sólyom Tamás (Napkő Projekt) - élőben véleményezte.

Az érdeklődők számára a Ház földszinjén, a Klubszobában, együttműködő partnerünk, A Hetedik elnevezésű független irodalmi és kulturális folyóirat szervezett izgalmas programokat. Ennek köszönhetően nagyot léptünk előre abban a törekvésünkben, hogy a költők, az irodalom iránt érdeklődők számára is tartalmas, interaktív időtöltést kínáljunk. Vendégünk volt a beküldött verseket válogató háromtagú zsűri - Janox, Karafiáth Orsolya, és Pécsi Marcell - is, a velük folytatott beszélgetés során a nézők is feltehették kérdéseiket, elmondhatták véleményüket.

Szombat este Pécsi Marcell szerkesztésében versmondók és a fesztivál zenészei gálaműsorban emlékeztek meg a kiemelt költőkről. A vasárnap esti záróünnepséget Sajó Ákos, a József Attila Városrészi Önkormányzat elnöke tette ünnepélyesebbé, rövid beszéde után a fesztivál szervezői átadták a zsűrik által odaítélt díjakat.

Különdíjat kaptak (fellépésük sorrendjében):
Hegedűs József
Dóka Attila
Takács Gábor
Kilián Imre és az Ősforrás dalkör
Aurevoir zenekar
Mi az ábra?
Balázs István zenekara (Samu és a HRF)
Rauscher Geza (RAG)
Kemény Gabriella
Haragonics Zalán
RTP csoport
Toperczer Anita
Poéta zenekar
Miskolci István
Károly Gerencsér

A fődíjasok:
a legjobb József Attila versmegzenésítésért: MásKÉP zenekar (Regősének)
a legjobb vers és költője: Simon Adri (Tizenöt halál és Ölel nyaldos c. verseiért)
a legjobb versmegzenésítő: Németh Viktor (Simon Adri Ölel nyaldos c. versének megzenésítéséért)
a legjobb saját dalos: Ördögszekér akusztik

Meghívásos fellépési lehetőséget kaptak:
Pécsi Marcell és Sólyom Tamás Zenedoboz klubjába: Takács Gábor, valamint Dóka Attila és Dóka Péter
Heinczinger Mika sződi Misztrál klubjába: Ördögszekér akusztik
a 2017. évi Misztrál Fesztivál fellépőjének: Miskolci István

Zárszóként köszönettel tartozunk a fesztivál főtámogatójának, a IX. kerületi Önkormányzat Kulturális, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottságának. Köszönjük minden résztvevőnek, költőnek, versmegzenésítőnek, saját dalosnak, hogy csinálták nekünk a fesztivált, és hogy jelenlétükkel megtiszteltek bennünket. Köszönjük a találkozó lebonyolításában segítőknek, a zsűri tagjainak és a két nap műsorvezetőjének F. Nagy Eszternek. Köszönjük A Hetedik, elsősorban Ferenczfi János munkáját. Köszönjük Tuboly Lászlónak, aki a bemutatkozó koncerteket hangosította, a Dési Huber István Művelődési Ház dolgozóinak, és a büféseknek.

Mi, a szervezők úgy érezzük, hogy a harmadszor megrendezett fesztivál nagyot lépett előre. Örülünk, hogy részesei lehettünk, hogy osztozhattunk az alkotók sikerében. Terveink szerint ez év októberének végén ismét megnyitjuk honlapunkat, és várjuk a jelentkezéseket. Reményeink szerint 2018-ban - a Költészet Napjához kapcsolódva - újra találkozunk.

Készüljetek! Rajtunk bizosan nem múlik majd.

Üdvözlettel: Sólyom Tamás és Pécsi Marcell

 

 

 

 

2017. 03. 27.

A program A3 méretben letöltéséhez kattints a képre vagy IDE.

 

 

2017. 03. 21.

Kedves Érdeklődő,

néhány mondatban szeretnék Neked beszámolni a 2017 évi József Attila Vers-Dal Fesztivál jelenlegi állásáról.

 

A fesztivál elindításától a költők jelentkezési határidejének leteltéig hozzávetőleg 140 költő küldött be verset. A háromtagú szakmai zsűri – Karafiáth Orsolya (költő, újságíró), Janox (költő, szerkesztő, kritikus) és Pécsi Marcell (a fesztivál szervezője, költő, dalszerző, versmegzenésítő, a Miújság? zenekar vezetője) - munkájának köszönhetően végül 54 költő összesen mintegy 220 verse került fel a honlapra.

 

A zenészek jelentkezési határideje is lejárt. 36 szólista, illetve zenekar adta le jelentkezését, melyek közül 17 versmegzenésítő 86 versmegzenésítést, és 24 saját dalos 94 saját szövegű, illetve zenéjű dalt küldött be. József Attila 29 versét zenésítették meg, Szabó Magda 6, Arany János 10 verse szólal meg zenével, míg a honlapon megjelent költők verseire 41 zene íródott.
Az áprilisi kétnapos találkozó zenei produkcióiról a háromtagú zenei zsűri - Heinczinger Mika (zeneszerző, zenész, a Misztrál együttes alapító tagja), Krulik Zoltán (zeneszerző, zenész, a Makám együttes alapítója és vezetője) és Sólyom Tamás (zeneszerző, dalszerző, zenész, a fesztivál főszervezője, a Napkő projekt alapítója és vezetője) - valamint az előadó zenészek beszélgetnek majd, méghozzá ott, a helyszínen, ahol egyébként a "vers zsűri" tagjaival is találkozhatsz majd. Minden, korábban jelentkezett zenei produkciónak biztosítjuk a bemutatkozási lehetőséget.

 

Jelenleg az április 1-2.-án megrendezésre kerülő kétnapos élő találkozó szervezése, programjának összeállítása zajlik. A zenészek bemutatkozása mellett a múlt évi találkozónál nagyobb hangsúlyt kívánunk helyezni a költői találkozókra, műhelymunkákra. Természetesen most is lesz gálaműsor, melyet a kiemelt költők műveiből állítunk össze.

 

Az idei fesztivál anyagi keretei a múlt évinél jóval korlátozottabbak. Hasonlóan az első fesztiválhoz, most is kérünk, hogy akár szimpatizáns, akár résztvevő, vagy az üggyel közösséget vállaló, akár adakozó szellemű támogató, alkotó, zene- vagy irodalom kedvelő vagy, ha megteheted, kisebb tárgyi adományokkal segíts bennünket abban, hogy a valamilyen szempontból kiemelkedőbb irodalmi és zenei produkciókat, azaz a fesztivál résztvevőit valami kis jelképes ajándékkal jutalmazni tudjuk. Ha erre van módod, kérlek írj egy levelet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

 

És végül, de nem utolsó sorban szeretettel meghívunk a 2017. évi József Attila Vers-Dal Fesztiválra. Ha küldtél nekünk verset, ha költő vagy, ha zenész vagy, ha egyszerűen "csak" érdeklődő vagy, töltsd velünk ezt a két napot, ismerkedj, szerezz kapcsolatokat, barátokat, érezd jól magad. Nélküled ugyanis nincs fesztivál.

A részletes programról - melyre a belépés ingyenes - elkészülte után tájékoztatunk majd.

 

2017. 03. 15.

Egy pótlás. A jelentkezési határidőn belül érkezett, de valahogy mégsem került fel a SzeRBuSz zenekar bemutatkozása és az általuk megzenésített versek. Most pótoltuk ezt a hiányosságot, így őket is üdvözöljük a résztvevők között. Három József Attila, egy Miklya Zsolt, egy A. Túri Zsuzsa, és egy Arany János énekelt verssel lettünk gazdagabbak.

 

2017. 03. 14.

A mai nappal Dóka Attila, Mester Csaba, és a Noé zenekar saját szövegű dalai és bemutatkozása is felkerült a honlapra. Köszönjük jelentkezésüket.
Ezzel lezárult a 2017 évi József Attila Vers-Dal Fesztivál jelentkezési szakasza. Mostantól az áprilisi élő találkozó programjának szervezésén, összeállításán dolgozunk.

 

2017. 03. 13.

A Zsongom együttes, Bravics Dénes, a Mi az ábra?, Mülhauser Martina, és Balázs István zenekara saját szövegű dalokkal, míg Fűri Rajmund és a Poéta zenekar egy Arany János és két József Attila, Toperczer Anita három Szabó Magda, Németh Viktor pedig egy Arany János versmegzenésítéssel gazdagította a Fesztivált.

 

2017. 03. 12.

Íme a mai "termés", merthogy éjfélkor lejár a határidő. Hegedűs József, Németh Viktor, Jenei Szilveszter, és Takács Gábor három-három, a DereDura együttes négy saját szövegű dalt küldött a fesztiválra. Haragonics Zalán kiegészítette portfólióját, hiszen ujabb dalokat küldött.
Miskolci István Arany János, József Attila, és Kiss Judit Ágnes, Kilián Imre pedig szintén Kiss Judit Ágnes versét zenésítette meg. Rauscher Géza még egy saját szövegű dalt küldött Búcsúsanzon Cipő emlékére címmel.
És még nincs vége...

 

2017. 03. 11.

Ma két újabb saját dalos produkció került fel a honlapra. Kemény Gabriella, valamint az RTP Csoport küldte el jelentkezését. Örülünk, nagyon. Holnap éjfélig még lehet. Csak tessék, tessék!

 

2017. 03. 08.

Haragonics Zalán saját szövegű, zongorakísérettel megszólaló dalait küldte el nekünk, Dénes Előd pedig négy József Attila, két A. Túri Zsuzsa és három Nagy József Levente versmegzenésítéssel jelentkezett. Köszönjük.

 

2017. 03. 06.

A Mona Lisa Mosolya zenekar Fövényi Sándor három versét zenésítette meg, Üveges Máté pedig két József Attila és egy Arany János verset énekelt meg nekünk, valamint három saját szöveg dalt is küldött. Köszönjük minden alkotónak.

 

2017. 03. 02.

A K-Ember zenekar az eddig beküldötteken kívül - ráadásként - Mihály Csilla: Nyári keringő című versére írt zenéjét küldte el nekünk, Pejin Lea saját szövegű dalaival mutatkozik be, az Újhold zenekar pedig három József Attila versmegzenésítéssel jelentkezett. Üdvözöljük őket.

 

2017. 02. 26.

Kilián Imre Mihály Csilla: Fut a szán és Fábián József: Erdőszélen című versét zenésítette meg és küldte el nekünk, míg Gerencsér Károly egy saját szövegű dallal jelentkezett, melynek címe: Mint telkek a Holdon. Köszönjük.

 

2017. 02. 25.

Németh Viktor két új versmegzenésítése került fel honlapunkra. Simon Adri: [talán még mindig...] és Mihály Csilla: Nyári keringő című versei keltek dalra.

 

2017. 02. 23.

A K-Ember zenekar ismét két dalt küldött nekünk, a kiemelt költő, Szabó Magda: Madár című versére és Csikai Gábor: Indulok a fénybe című versére írtak zenét.

 

2017. 02. 21.

A K-Ember zenekar Sárhelyi Erika: Talán sohasem, és Polgár Teréz Eszter: decemberi dal című versmegzenésítésével jelentkezett. Nagy örömünkre.

 

2017. 02. 19.

A MásKÉP zenekar József Attila versek, a Vé-Tó Duó pedig két Szabó Magda és egy Nagy Imre vers megzenésítésével jelentkezett. Már fel is kerültek honlapunkra. Köszönjük.

 

2017. 02. 16.

Lukács István Túri Zsuzsa: Olvad a hólepel című versének megzenésített változatával jelentkezett, Gömör Tamás pedig három saját szerzeménnyel gazdagította a Fesztivált. Ezek címe: Nekem való, Így utaztunk, és Csendben vagyok. Köszönjük!

 

2017. 02. 14.

Jámbor Magnetta, Weiner Sennyey Tibor, Csák Gyöngyi, Hegedűs József, Kondra Katalin, és Nagy Imre művei is megjelentek a honlapon, így minden jelentkező és bekerült költő, illetve vers publikussá vált. Köszönjük a beküldött műveket és átadjuk a terepet a versmegzenésítőknek és a saját dalosoknak.

 

2017. 02. 06.

A versek beküldési határidejének lejárata előtt Egri Erzsébet, Kiss Judit Ágnes, Gáti István, és Kutasi Horváth Katalin is beérkeztek és a mai nappal felkerültek honlapunkra. Köszönjük a beküldött műveket.

 

2017. 02. 03.

Kilián Imre és az Ősforrás Dalkör újabb három dalt küldött. Máté László: Megmondtad előre és József Attila: Bánat című versét zenésítették meg. Az említetteken kívül Flórián R. Szabolcs: Táltos taktus és Áhítat című verseit összefűzték és az erre készült versmegzenésítésük szintén felkerült a honlapra.

 

2017. 02. 01

Szabó Niobé, Illés Renáta, Miklya Zsolt, és Ernst Ferenc versei is felkerültek honlapunkra, és mivel a versek beküldési határideje január 31. volt, az idei Fesztiválra sajnos már nem tudjuk fogadni költők jelentkezését. Azok, akik a megadott határidőig beküldték műveiket, természetesen folyamatosan felkerülnek majd a honlapra.
Most a versmegzenésítőkön és a saját szövegű dalaikat előadó zenészeken a sor. Bőséges és színvonalas anyagból válogathatnak és várjuk jelentkezésüket.
Hogy ehhez kedvet kapjanak, hallgassák meg a honlapon már hallgatható zenei anyagokat, köztük is egy újonan felkerült zenekar, az Aurevoir. dalait. Hajrá zenészek!

 

2017. 01. 28.

Rauscher Géza (RaG) saját szövegű dalaival és Arany János, illetve József Attila töredékes versmegzenésítéseivel, Lukács István pedig Sárhelyi Erika: Spirituális című versére írt zenéjével gazdagította honlapunkat. Köszönjük az alkotóknak.

 

2017. 01. 21.

Ma reggelre újabb költők, Markovics Anita és Dezső Márton verseivel gazdagodtunk, és nagy örömünkre felkerült honlapunkra két újabb dal is. Németh Viktor Simon Adri: Ölel, nyaldos című versét zenésítette meg, míg Lukács István saját szövegű dalt küldött nekünk, Esik sűrű eső címmel.

 

2017. 01. 14.

Ma került fel honlapunkra Száva Csanád két dalszövege, Szilágyi Ferenc Hubart, Szabó Fanni és Bodrogi Sára versei. De ezzel nem ért véget a mai sorozat, hiszen közzétettük Kilián Imre és az Ősforrás Dalkör két József Attila és egy Csikai Gábor versmegzenésítését. Külön érdekesség, hogy az Ostinato együttes vezéralakja, Kopeczky Péter, aki valószínűleg Suhai Pál - honlapunk egyik költőjének - egyik legelkötelezettebb rajongója, hat Suhai Pál versmegzenésítést küldött nekünk. Ezek a Vízöntő, a Tél, a Ki adni nem tud, az Önfeledten, a Szabadszálly, és a Kisded ballada című versek.
Minden alkotónak köszönjük.

 

2017. 01. 12.

Újabb költők, Szathmáry Olga Ottilia, Simon Adri, és Suhai Pál versei gazdagították honlapunk választékát. Köszönjük!

 

2017. 01. 08

A mai napon került fel a honlapra az Ostinato együttes előadásában Kopeczky Péter négy József Attila versmegzenésítése. A költők menüpont alatt újabb költő, Haász Irén versei olvashatók. Németh Viktor öt versmegzenésítést küldött nekünk, Lukács István pedig Sárhelyi Erika: LokálpatriNóta című versét zenésítette meg.

 

2016. 12. 31

Az év utolsó napján Fövényi Sándor, Balogh Szilvia, H. Gábor Erzsébet, Egry Artúr és Horváth Gábor János versei, valamint Lukács István megzenésítése került fel, aki Ferenczfi János: A magyar masztodonhoz című versét énekelte meg.

Kívánunk minden József Attila Vers-Dal Fesztiválosnak és az idelátogató érdeklődőknek nagyon boldog új esztendőt.

 

2016. 12. 15.

Újabb költőket köszönthetünk, akiknek versei már honlapunkon is olvashatók: Takács Annamária, Diana Soto, Polgár Teréz Eszter, Nagy Antal Róbert, Fehér Kornél, Kovács Attila, és Vaskó Ági.

Köszönjük verseiket.

 

2016. 12. 09.

Lukács István Arany János: Hasadnak rendületlenűl című versét zenésített meg és küldte el nekünk. A honlapon már meg is hallgathatjátok.

 

2016. 12. 01.

Deák Szilvia két verssel örvendeztetett meg bennünket, és felkerült az Ördögszekér akusztik három saját dala és egy József Attila versmegzenésítése is.

 

2016. 11. 27.

Újabb két költő, Nagygyörgy Erzsébet és Nagy József Levente verseit olvashatjátok a honlapon. Köszönjük!

 

2016. 11. 23.

Újabb költők versei jelentek meg honlapunkon, nevezetesen A. Túri Zsuzsa, Baki Anett, Ferenczfi János, Flórián R. Szabolcs és Zentai Eta műveit olvashatjátok.

 

2016. 11. 09.

A "KÖLTŐK menüpontnál Fábián József és Stonawski József verseit is olvashatjátok.

 

2016. 11. 06.

A versmegzenésítők már kezdhetik is a böngészést, hiszen nálunk már megérkeztek az első fecskék. A "KÖLTŐK" menüpontra kattintva Faragó Eszter Csilla, Majláth Dániel, Máté László, Mihály Csilla, Sárhelyi Erika, és Szöllősi Bernadett versei olvashatók.